Rezultatele căutării

Criza imobiliare 2020 – partea 3

Postat de Radovan pe 08/04/2020
19 comentarii

Piaţa imobiliară este în prezent blocată, deși destui mulți analiști imobiliari o văd funcțională. Singurele tranzacții sunt cele care au început înainte de declanşarea acestei crize și trebuie finalizate. Noi, agenții imobiliari, probabil vom sta acasă până după luna iulie 2020 în cel mai bun caz, deși cred că o să stăm acasă mult și bine.

Deși numărul de tranzacții tinde către zero, prețurile urcă în continuare (vedeți graficul de mai jos sursa: imobiliare.ro). Probabil vor crește în continuare atât timp cât va fi stare de urgență iar oamenii stau acasă.  

Criza imobiliara 2020

Dacă din curiozitate doriți să vedeți cât de mult a scăzut mobilitatea oamenilor în această perioadă, Google vă pune la dispoziție un instrument interesant: https://www.google.com/covid19/mobility/ iar raportul pentru România îl puteți descărca de aici: https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-03-29_RO_Mobility_Report_en.pdf . Se poate vedea că aproape 40% dintre oameni, nu se mai deplasează către locul de muncă. Lucrează de acasă, poate sunt în șomaj tehnic sau poate au rămas fără loc de muncă. Au scăzut în medie cu 81% ieșirile pentru shopping și recreere. Cine credeți că sunt cei mai plimbăreți și cu o poftă încă mare pentru recreere? Conaționalii noștrii din Teleorman (au cea mai mică medie 56%).

Sunt multe întrebări pe care mi le pun în această perioadă. La momentul ieșirii din starea de urgență, câți oameni vor fi rămas fără locuri de muncă și câți dintre aceștia își vor fi consumat toate rezervele financiare? Ce se va întâmpla cu sectorul bancar și cu dobânzile la credite? Vor modifica băncile valoarea avansului pentru creditare? Ce se va întâmpla cu programul Prima Casă? Câți dintre cumpărătorii prin programul Prima Casă vor putea trece cu bine prin această criză și își vor plăti la timp ratele?  

Și ce se va întâmpla dacă în toamnă vom avea al doilea val de coronavirus? Ce se va întâmpla atunci cu economia? O vom opri și reporni din nou?  

Dacă vânzările de imobile vor scădea, va fi o piață bună pentru închiriere? Se pare că nu. Și segmentul de închiriere va fi afectat.  

Studenții au plecat acasă și fac cursuri online. S-ar putea să nu se întoarcă în curând la școală. Angajații care lucrau la firmele ce și-au închis activitatea, au plecat și ei acasă, la fel cum au plecat foarte mulți români din Europa de vest către casă. Deci apartamentele de închiriat vor rămâne goale o vreme, iar chiriașii conform contractului de închiriere vor pierde cele 1, 2, 3 luni de chirie plătite în general în avans.  

În anumite orașe mari cum sunt de exemplu București, Cluj, Timișoara s-au construit în ultima vreme multe spații destinate birourilor și astfel s-a ajuns aproape de saturație sau chiar la supra oferta. Totodată, foarte mulți clienți ai acestor spații provin din domeniul IT, care în această perioadă s-au orientat simplu și rapid către lucrul de acasă. Oricum, de câțiva ani aceasta era o tendință mondială în acest domeniu. Se estimează că în acest moment, spațiile de birouri stau goale în proporție de 70%.   

Destui oameni cu inițiativă au creat în ultimii ani și în România spațiile de coworking. Ce se va întâmpla cu aceste spații în viitor? Ele prin definiție sunt spații în care micii antreprenori și freelanceri lucrează în comun, împărțind spațiile cu birouri, sălile de întâlniri și echipamentele.  

În această perioadă s-au închis cele mai multe spații HoReCa cu servire către public, centrele comerciale și foarte multe magazine ce nu comercializează bunuri de strictă necesitate. Cu câteva excepții (magazine alimentare, farmacii, cabinete, clinici medicale etc.) majoritatea proprietarilor de spații comerciale vor fi afectați.  

Spații destinate activităților sportive, sunt închise toate. Multe spații de producție și depozitare nu mai funcționează. Iar exemplele de acest gen pot continua.

Personal sunt convins ca prețurile proprietăților imobiliare vor scădea. Cu cât, nu știu. Dar pe lângă motivul legat de recesiune există deja și o motivație psihologică foarte puternică. Potențialii cumpărători pur și simplu vor scăderea prețurilor și sunt convinși că acest lucru este posibil și normal în acest moment. 
În domeniul imobiliar există în principiu 3 tipuri de clienți: cei care cumpără o proprietate imobiliară pentru uzul propriu, cei care cumpără în vederea închirierii și cei care cumpără în vederea revânzării cu profit. Majoritatea celor din prima categorie cumpără cu credite bancare, deci după terminarea pandemiei va trece destul de mult timp, până când oamenii își vor face curaj să i-a din nou credite. Cei din categoria a doua și a treia vor cumpăra doar dacă prețurile vor scădea. Și nu cred că o scădere de 10% – 15% va fi suficientă pentru aceștia din urmă.

Revin și subliniez că afirmațiile și scenariile din articolele mele, legate de recesiunea din domeniul imobiliar 2020, sunt estimări bazate pe presupuneri. 

Specific totodată ca opiniile mele au caracter general deci estimările nu pot fi aplicate întocmai oricărei zone, regiuni, localități și în orice situație. Impactul crizei generate de coronavirus va avea anumite efecte în zone cum ar fi Lombardia din nordul Italiei și altele în Sardinia. Același lucru este valabil și pentru România. Dar este evident că zonele în care efectul pandemiei a fost major își vor reveni mult mai greu atât din punct de vedere economic și social cât și din punct de vedere al pieței imobiliare.

Case Dumbrăvița vă oferă servicii de consultanță și intermediere imobiliară în vederea cumpărării sau închirierii de imobile (apartamente, case, terenuri, spații comerciale, spații de depozitare, spații de pro

Citiți și Piața imobiliară va fi afectată, o nouă criză este deja evidentă – martie 2020.

Citiți și 2020 – Criza imobiliară generată de coronavirus

Citiți și Criza imobiliare, aprilie 2020

Citiți și articolul: Criza imobiliare 2020. Startul de reducere a prețurilor a fost dat!

Comentează cu contul de Facebook

  • Ionel
    pe 08/04/2020

    Prețurile vor scădea cu siguranța, iar daca vaccinul va apare doar la anul, vom avea o mare problema. Practic economia va functiona la nivel de avarie mai pana atunci. Si un an de stat cu activitățile la minim, e ceva de neimaginat in acest moment. In plus tot mai multă lume ia in calcul un al doilea val al virusului.

  • Teo
    pe 08/04/2020

    Am observat si eu ca prețurile la imobiliare cresc in continuare. Nici o problema. La toamna va fi prima scădere de aproximativ 5%, la anul vom avea minim 15%, in 2022 inca 10% iar in 2023 inca 8%. Altfel spus, pe parcursul a 4 ani va fi scădere de minim 38%. Bineînțeles procentele vor diferi de la un oraș la altul si vor fi diferite si in funcție de tipul imobilului. Cel mai mult vor scădea apartamentele si casele vechi, terenurile, spațiile de birouri, cele comerciale etc.

    • Veres
      pe 09/04/2020

      Asta e varianta crezi ce vezi sau crezi ce iti zic eu. Adica e foarte clar ca preturile cresc in continuare iar voi visati in conituare la scaderi de 40%. Visati in continuare.

      • George
        pe 09/04/2020

        Presupun ca te referi la prețurile alimentelor,ca piata imobiliara in nici un caz nu e in creștere in cel mai bun caz pt tine,care activezi in domeniu,este blocată.Mai asculta și de alții și nu te îmbata cu apa rece.E posibil sa nu scadă in viitorul apropiat chiar cu 40% dar treptat va scădea,poate și peste acest procent la imobilele foarte scumpe.

  • Teo
    pe 08/04/2020

    Vor fi pierderi in foarte multe sectoare economice, nu doar in imobiliare, burse, fonduri mutuale (e clar ca vor scădea si pensiile din pilonul 2). Ma aștept ca guvernului scadă intr-un fel sau altul si salariile bugetarilor. Nu m-as mira sa fie probleme si cu plata pensiilor. Probabil tot anul acesta se va rezolva problema cu pensiile private.

  • Thor
    pe 09/04/2020

    Va fi o scădere a prețului de minim 25% incepand cu anul viitor iar vârful de scădere va fi in 2022. Programul prima casa sau cum ii mai zice acum, va dispare, pentru ca statul nu il va mai putea sustine. 
    Cine are bani, ar trebui sa astepte 2 ani dupa care sa cumpere. Preturile vor ajunge la acelasi nivel de an 2020 prin 2030, adica peste 10 ani.

    • Giorgio
      pe 09/04/2020

      25% e puțin. Va fi o scădere de minim 45%

  • Pitagora
    pe 09/04/2020

    Autorul articolului a subliniat factorul psihologic, pe care văd că prea puțini îl iau în calcul. Și dacă n-ar trebui să scadă prețurile tot vor scădea, din cauza acestui factor. Tot timpul a existat o oarecare antipatie față de dezvoltatorii imobiliari care fac profituri exagerate rapid și fără să ofere calitate. Și după criza din 2008 a fost mare bucurie când dezvoltatorii au intrat în vrie și intrau în faliment pe capete. Toți au crezut că odată cu scăderea prețurilor orice om își va permite un apartament sau o casă. Și nu și-au permis. Pentru că odată cu criza au scăzut dramatic și veniturile. Și degeaba au fost apartamentele ieftine că tot nu și le-au permis.
    Tendința de scădere a prețurilor în imobiliare, va începe imediat după ce se va ridica starea de urgență și activitatea se va relua cât de cât. Gradul de îndatorare al dezvoltatorilor și al firmelor de construcții rezidentiale este 70%. Oamenii ăștia au furnizori, rate la bănci, taxe și salarii de plătit. O să curgă cu falimente și în domeniul imobiliar, care încă mai este văzut ca un fel de bijuteria coroanei, de care nimic și nimeni nu se poate atinge.  

    Scăderile nu se fac bătând din palme. Au trecut abia 3 săptămâni de la declararea stării de urgență. În 3 săptămâni nu moare nimeni de foame. Trăiești din rezerve. Dacă acum sunt peste 1 mil de oameni în șomaj tehnic, în iunie-iulie o să vedeți minim 2 milioane de șomeri. Mai aveți răbdare încă două, trei luni și o să vedeți cum apar efectele. O să uitați de virus și de îmbolnăviri și de morți. În iulie la știri o să se vorbească zilnic doar de falimente.  Multe falimente. Și nu din categoria Croitoria Maria PFA. Nu, vor fi din categoria firma X a concediat 1500 de angajați. Și asta o să fie nimic față de știrile despre falimentele la nivel internațional.
    Problema e că statul român nu va rezista până în toamnă. Deja sunt discuții legate de scăderea salariilor bugetarilor. E doar începutul. Îi vor ține pe posturi doar pe cei din sistemul medical și pozițiile esențiale din administrație. Restul vor pleca acasă. Pensiile nu vor fi plătite la timp și vor fi micșorate. Pensionarii ar fi bine să înceapă să-și reducă la maxim cheltuielile de pe acum.Despre inflație nici nu știu ce aș putea spune, dar sunt convins ca va ajunge la un nivel greu suportabil. 

  • Lori
    pe 09/04/2020

    Ok, asa pot si eu sa prevad apocalipsa si sa fac previziuni. dar nimeni nu zice ce este de facut? Cum scapam de criza?

    • Pitagora
      pe 09/04/2020

      Ce e de facut? 
      Dacă aveți bani, stați acasă cu familia până descoperă vaccinul. Adică la anul mai către vară.
      Dacă nu aveți bani dar încă mai aveți servici, mergeți la lucru și reduceți cheltuielile la maxim. 
      Dacă nu aveți bani și nici servici încercați să vă angajați în domeniul de curierat de exemplu (domeniu care face angajări în acest moment), riscând bineînțeles să vă îmbolnăviți atât dumneavoastră cât și familia. 
      Dacă stați la casă și aveți curte apucați-vă de grădinărit și puneți mulți cartofi pentru la toamnă. 
      Dacă nu aveți nici bani, nici servici, stați cu chirie, aveți familie și copii nu știu ce ar trebui să faceți.

  • Geo
    pe 09/04/2020

    Eu cred ca, acum este greu de spus ce sa faci. Depinde ce inseamna pentru fiecare ”cum scapam de criza”. Pentru unii este bine sa aiba ce manca si cu ce sa-si plateasca facturile de utilitati, iar pentru altii poate insemna mult mai mult. Temerea cea mai mare pentru majoritatea, este faptul ca nu vor mai avea un loc de munca. Inca recrutarile sunt active in anumite domenii: IT, telecomunicatii, financiar si in retail.

  • Alin
    pe 09/04/2020

    Peste tot doar povesti apocaliptice și multă manipulare.
    De acum în două luni lumea va ieși din case și vor reporni afacerile.
    Nu ai cum sa ii ții inchiși mai mult, că vor muri de foame sau de frig la iarnă.
    Și unii se vor imbolnavii, alții vor murii și asta este.
    Populatia va scădea cu 5% dar lucrurile vor merge înainte.
    Imobiliarele nici nu o sa apuce sa scada. Poate cu 5% 10% maxim.
    Nu ai cum să te pui cu natura și selecția naturală. ce se întămplă acum e pierdere de timp și criză fără rost. 

    • pe 09/04/2020

      Nu este vorba nici de povești nici de manipulare. Sunt pur și simplu previziuni, pe care de altfel le faceți chiar și dumneavoastră. 
      Momentan judecăm lumea în paradigma pe care o cunoaștem dar ea se schimbă în fiecare zi. 
      Fiecare dintre noi vom accepta versiunea care ne convine cel mai mult și avem nevoie de previziuni pentru a putea decide direcția în care vom merge mai departe. 

    • George
      pe 09/04/2020

      O sa bubuie afacerile,hai sa fim serioși,oricum ești pe lângă subiect sau cum va place voua “off-topic”.

      • Alin
        pe 09/04/2020

        George, te invit peste 3 luni să îți scri din nou părerea. Avem si exemplul italienilor. Stau in casa de o luna si unora li s-au terminat banii. Iar cand nu mai ai bani, iesi si te apuci de treaba, ca nu ai de ales.

  • NICU
    pe 09/04/2020

    ITALIA ,SPANIA,FRANTA SI ALTELE VOR FI AJUTATE DE UE. CUM A FOST AJUTATA GRECIA PENTRU ITALIA SUMA FIIND DE 10 ORI MAI MARE DECIT CEA DATA GRECIEI. IMOBILIARE=FALIMENT TOTAL

  • NICU
    pe 09/04/2020

    ITALIENII AU AJUNS SA CERSEASCA MANCARE. IAR GUVERNUL LA EI VAD CA LE DA DOAR PROMISIUNI

  • NICU
    pe 09/04/2020

    A VENIT TATAL CRIZELOR. HAOS TOTAL

  • George
    pe 11/04/2020

    https://www.olx.ro/oferta/cartier-rezidential-snagov-in-centrul-snagovului-IDdu7b3.html
    Sumbru,sa nu-ți cumpere nimeni nici o casa și sa încerci sa vinzi un cartier,cică la juma’ de preț.
    Așa ca,domnilor care susțineți sus și tare ca prețurile imobilelor rămân așa sau cresc,mai ganditi-va.

Scrie un răpuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Comparație imobile