Criza imobiliară, iunie 2020

Criza imobiliare 2020

Criza imobiliare 2020

Pandemia nu a trecut și dacă procesez informațiile macroeconomice, ajung la o singură concluzie: suntem la începutul unei crize economice profunde, la care se adaugă una politico-socială generată de SUA ce va afecta inevitabil și România. Se pare că 2020, este un an cu multe surprize neplăcute și s-ar putea să urmeze și altele!

Înainte de începutul pandemiei, economiștii avertizau că niciodată nu au fost atât de mulți bani pe piață la dobânzi atât de mici. Depozitele bancare erau de ani de zile nerentabile și din acest motiv atât fondurile de investiții, societățile comerciale cât și persoanele private au fost nevoite să găsească alte variante pentru investiții. Una dintre cele mai simple și sigure variante sunt investițiile imobiliare. Și pentru că tot mai mulți au decis să investească în acest domeniu, s-a creat și o cerere tot mai mare pentru imobile. Acesta este motivul care explică scumpirea continuă a imobilelor și a chiriilor în ultimii ani, nu doar în România ci peste tot în lume. Putem trage concluzia că proprietățile imobiliare sunt supraevaluate? Nu, pentru că prețurile au fost create pe baza cererii și a ofertei. Și cum cererea a fost mare au crescut și prețurile.  

De la începutul pandemiei au trecut 3 luni și piața imobiliară nu a înregistrat încă modificări majore din punct de vedere al prețurilor. Cumpărătorii prospectează piața și cam atat. Foarte puțini (în afară de cei nevoiți să o facă) se încumetă să cumpere. În această perioadă ofertele din partea cumpărătorilor sună cam așa: ”Dacă apare un teren sau casă la un preț cu 30%-40% mai mic, vă rog să mă anunțați”.  

În ultima lună, am observat următoarele fenomene pe piața imobiliară:

– Noile proprietăți scoase la vânzare sunt la prețurile dinainte de pandemie sau chiar mai mari;
– O parte dintre vânzători au crescut prețurile în speranța că o reducere ulterioară ar ajuta vânzarea. Personal, nu cred că această abordare ajută vânzarea;
– Tot mai puține imobile sunt scoase la vânzare și tot mai multe pentru închiriere. În acest moment numărul ofertelor de închiriere l-a depășit pe cel al ofertelor de vânzare. Majoritatea vânzătorilor declară că preferă să aștepte și că nu sunt nevoiți să scadă prețurile;
– Nu se fac tranzacții, deși unele agenții și unii dezvoltatori se laudă cu vânzări impresionante în această perioadă;
– Deși viitorul este incert iar unele bănci au stopat temporar acordarea de credite, dezvoltatorii își văd de treabă mai departe în speranța că lucrurile își vor reveni la scurt timp după eliminarea restricțiilor din această perioadă.

Se pare că vânzătorilor și multor profesioniști din domeniul imobiliar, nu le vine să creadă că totuși prețurile vor scădea, deși există semnale evidente în acest sens. Le recomand tuturor celor care sunt nevoiți să vândă un imobil, să o facă acum. Un discount de 10% s-ar putea să ducă în anumite cazuri la finalizarea tranzacției. Începând cu această toamnă și în următorii 2-3 ani, vor fi nevoiți să ofere o reducere mult mai mare. 

Este o diferență între recesiune și criză. Recesiunile se succed cu regularitate odată la 6-8 ani. Crizele la fel dar pe o durată mult mai mare. Dar se pare că intrăm în următoarea criză mult mai repede decât ne-am fi așteptat și urmează vremea plății datoriilor. Dar cum îți plătești datoriile dacă nu ai bani sau un loc de muncă stabil? Reduci din cheltuieli, vinzi proprietăți imobiliare, acțiuni și alte bunuri dacă le ai. Iar dacă oamenii nu mai au ce vinde și traiul de zi cu zi devine o problemă, apar tulburările sociale care de multe ori duc la schimbări politice majore. Toate acestea se întâmplă acum, sub ochii noștri chiar dacă nu ne vine să credem și să acceptăm că urmează vremuri grele.

Toate analizele și previziunile macroeconomice ne arată fără niciun dubiu că va fi o nouă criză generată de reducerea drastică a activităților economice, de creșterea șomajului, de creșterea exponențială a datoriilor țărilor, de tensiunile sociale. Să nu uităm și de anomaliile climatice care au debutat în forță încă de la începutul acestui an.  Dar pentru a vedea primele efecte, mai avem de așteptat 2, 3 luni.

Comentează cu contul de Facebook

Comments are closed.