Prețul oricărui produs se stabilește prin cerere și ofertă, lucru valabil și în imobiliare. Momentan există doar ofertă dar nu și cerere. Acesta este motivul pentru care în ultimele săptămâni, contrar așteptărilor, prețurile de vânzare ale imobilelor au avut o mică tendință de creștere din inerție. Piața este blocată și va rămâne așa până în momentul în care vor apare primii clienți dispuși să cumpere.
Deja telefoanele au început să sune, oamenii au început să se intereseze, dar nimeni nu a decis încă să facă oferte clare vânzătorilor. Majoritatea cumpărătorilor simt că acum este momentul lor și vor dori reduceri semnificative. Nu cred că se vor mulțumi cu 5%. De cealaltă parte, mulți vânzători vor avea de trecut un prag psihologic dificil și anume vânzarea cu profit mic sau chiar în pierdere, pentru că în ultimii ani costurile de construcție au fost mari (terenurile, materia primă și manopera).
Pe partea de închirieri lucrurile s-au schimbat deja și prețurile sunt în scădere. Zilnic apar tot mai multe anunțuri de închiriere. Sunt multe proprietăți disponibile provenite din imobile ale căror chiriași erau studenți sau angajați rămași fără loc de muncă care au plecat acasă, imobile care erau de vânzare dar proprietarii, le-au scos pentru închiriere ca să nu piardă din preț și imobile care provin din segmentul de regim hotelier.
Chiriile pentru apartamentele noi vor ajunge în scurt timp la prețul de închiriere al apartamentelor vechi, iar cele vechi se vor închiria tot mai greu și la prețuri mici. Foarte multe apartamente vor rămâne neînchiriate.
Cei care au cumpărat un apartament cu credit, în speranța că vor acoperi rata lunară cu chiria, au o mare problemă. Reducerea prețului nu va fi o soluție în cazul lor. În unele cazuri, vânzarea în pierdere va fi soluția finală.
Prețul chiriilor a influențat întotdeauna prețul de vânzare al imobilelor. În momentul în care rata bancară este semnificativ mai mare decât chiria lunară, cumpărătorii își vor pune întrebarea dacă este oportun să cumpere sau să stea în chirie.
Investitorii, care cumpără pentru închiriere își fac acel calcul simplu de recuperare a investiției ”Valoare chirie lunară x 12 luni x 15 ani = Prețul apartamentului”. Același lucru este valabil și pentru spațiile comerciale, de birouri, de depozitare sau de producție. Se modifică doar perioada de recuperare a investiției, unele imobile având un randament mai bun.
Scăderea chiriilor este semnalul care ne arată că urmează scăderea prețurilor imobilelor și probabil vom vedea acest lucru după ridicarea stării de urgență.
Comments are closed.