Rezultatele căutării

Criza imobiliare 2020. Startul de reducere a prețurilor a fost dat!

Postat de Radovan pe 06/05/2020
20 de comentarii
Criza imobiliare 2020. Scăderea prețurilor.
Prețul oricărui produs se stabilește prin cerere și ofertă, lucru valabil și în imobiliare. Momentan există doar ofertă dar nu și cerere. Acesta este motivul pentru care în ultimele săptămâni, contrar așteptărilor, prețurile de vânzare ale imobilelor au avut o mică tendință de creștere din inerție. Piața este blocată și va rămâne așa până în momentul în care vor apare primii clienți dispuși să cumpere.
 
Deja telefoanele au început să sune, oamenii au început să se intereseze, dar nimeni nu a decis încă să facă oferte clare vânzătorilor. Majoritatea cumpărătorilor simt că acum este momentul lor și vor dori reduceri semnificative. Nu cred că se vor mulțumi cu 5%. De cealaltă parte, mulți vânzători vor avea de trecut un prag psihologic dificil și anume vânzarea cu profit mic sau chiar în pierdere, pentru că în ultimii ani costurile de construcție au fost mari (terenurile, materia primă și manopera).
 
Pe partea de închirieri lucrurile s-au schimbat deja și prețurile sunt în scădere. Zilnic apar tot mai multe anunțuri de închiriere. Sunt multe proprietăți disponibile provenite din imobile ale căror chiriași erau studenți sau angajați rămași fără loc de muncă care au plecat acasă, imobile care erau de vânzare dar proprietarii, le-au scos pentru închiriere ca să nu piardă din preț și imobile care provin din segmentul de regim hotelier.
 
Chiriile pentru apartamentele noi vor ajunge în scurt timp la prețul de închiriere al apartamentelor vechi, iar cele vechi se vor închiria tot mai greu și la prețuri mici. Foarte multe apartamente vor rămâne neînchiriate. 
Cei care au cumpărat un apartament cu credit, în speranța că vor acoperi rata lunară cu chiria, au o mare problemă. Reducerea prețului nu va fi o soluție în cazul lor. În unele cazuri, vânzarea în pierdere va fi soluția finală.
 
Prețul chiriilor a influențat întotdeauna prețul de vânzare al imobilelor. În momentul în care rata bancară este semnificativ mai mare decât chiria lunară, cumpărătorii își vor pune întrebarea dacă este oportun să cumpere sau să stea în chirie. 
Investitorii, care cumpără pentru închiriere își fac acel calcul simplu de recuperare a investiției ”Valoare chirie lunară x 12 luni x 15 ani = Prețul apartamentului”. Același lucru este valabil și pentru spațiile comerciale, de birouri, de depozitare sau de producție. Se modifică doar perioada de recuperare a investiției, unele imobile având un randament mai bun.
 
Scăderea chiriilor este semnalul care ne arată că urmează scăderea prețurilor imobilelor și probabil vom vedea acest lucru după ridicarea stării de urgență.

Comentează cu contul de Facebook

Un comentariu la articolul “Criza imobiliare 2020. Startul de reducere a prețurilor a fost dat!

 • Nelu
  pe 06/05/2020

  Deci vom avea un fel de Black Friday 🙂

  • pe 06/05/2020

   Poate va fi un fel de Black Friday în cazul chiriilor, pentru că pierderile pe termen scurt sunt mai mici și proprietarii vor fi dispuși să facă reduceri. 
   Am spus că s-a dat startul scăderii prețurilor dar scăderea va putea fi vizibilă după ridicarea stării de urgență, adică după 15 mai. Scăderile se vor face treptat.

 • Nelu
  pe 06/05/2020

  pana la sfarsitul anului chiriile se vor reduce la jumate in cazul apartamentelor si caselor vechi

 • Diana Barbu
  pe 06/05/2020

  Piata din Dumbravita sau alte orase mari a fost diferita tot timpul .. constant cererea a fost mai mare decat oferta de calitate mai ales .
  Mana de lucru calificata isi va pastra pretul si scumpirea materialelor este vizibila , deci vanzatorii sau intermediarii isi vor reduce din profitul lor ca sunt nevoiti sa vanda si aici ramane variabila considerabila : cine are bani si isi permite nu e curios sa scada deci asteapta ; cine nu , va mai negocia astfel incat sa ramana profitabil 🙂

 • Ovidiu
  pe 06/05/2020

  Bună,unde sint toti acei specialisti cu ani de experienta care spuneau că nu o sa scadă pretul???
  Dar să lăsăm asta deoparte,anul asta începînd din octombrie o sa fie o sărăcie lucie in ro care o sa dureze cel puțin pînă în august 2021,o sa fie un haos !!!

  • Alex
   pe 06/05/2020

   in istorie au fost crize (reasezari ale pietei) la fiecare 10-12 ani distanta. (2020,2008,etc.) Totodata, se mai repeta si „crizele unor generatii”, care vin la fiecare 80 de ani impreuna cu evenimente (2020 = covid, 1945 =WW2, 1865 = Razboiul civil, etc.) Expertii sunt doar speculanti, in timp ce istoria se repeta mereu. Insa, exceptand aceste crize, trendul preturilor este in crestere mereu, pe termen lung(20-30 ani)

 • Alex
  pe 06/05/2020

  Pentru cumpararea unei case, ce părere aveți, când credeți ca o sa fie momentul oportun și scăderile prețurilor se vor opri? Mulțumesc

  • Alex
   pe 06/05/2020

   Doar o parere, cred ca restructurarea pietei imobiliare va duce la o scadere a cererii pentru casele construite „de vanzare”. Oamenii, de nevoie, incep sa invete si observa lucrarile de mantuiala si casele facute pt vanzare. Se vor vinde la preturile actuale cele bine facute, cu materiale la standardele din 2020, iar restul vor scadea cu 15-25% pt a se recupera investitiile. Oameni ca Buhnici sau ing. Soflete si altii incep sa educe piata, iar fenomenul de educare ia avant.
   Oamenii inteleg exemplele ca un polistiren de 10cm pe o grinda de beton la colt ca fiind insuficient si nu se mai arunca sa cumpere asa ceva. Usor usor am depasit epoca industriala, cu masinarii din metal, am trecut prin epoca „betonului”, iar acum incepem tranzitia spre eco, respectiv masini electrice, case izolate ca la carte, si altele.
   Apartamentele in schimb, vor suferi mai mult de pe urma crizei, in special cele vechi.

  • Dorin
   pe 08/05/2020

   Cum spuneti si in articol. Totul depinde de cerere si oferta. Pentru cei ce cred ca materialele nu pot scadea la pret. Uitati-va la pretul carburantilor. Cat de multa mafie este acolo si lipsa cererii a ingenuncheat preturile. Deci nu mai spuneti ca nu poate scadea pretul….cerere domnilor dezvoltatori si agenti imobiliari. La asta sa va inchinati, ca cererea sa fie sufivient de mare sa aveti cum sa faceti un rulaj.

 • NICU
  pe 06/05/2020

  Preturile la apartamentele vechi cred ca vor suferi scaderi semnificative. Personal am obtinut prin negociere o scadere de 20 la suta la doua apartamente vechi anul trecut asadar avind in vedere ce se intimpla azi cred ca semnul intrebarii se pune la procentul si perioada scaderii.Flerul meu zice ca scaderea va fi cel putin 35 la suta la apartamentele vechi.Bafta la tranzactii sa avem

 • Daniel Mois
  pe 08/05/2020

  Scăderea prețurilor nu va exista! Chiriile sunt doar temporar blocate, de faptul că studenții stau acasă și de mutarea biroului acasă. Însă e ceva TEMPORAR.

  • pe 08/05/2020

   Ar fi grozav să fie temporar. O criză nu este în folosul nimănui 🙂

  • Dorin
   pe 08/05/2020

   Temporar e si deficitul bugetar. Temporar este si paralizarea unor industrii de tipul horeca? Sau turismul? Ce mai zici de investitiile imobiliare in zonele de turism? Crezi ca dupa 15 gata toti revin la normal se imbulzesc cu totii la mare la munte prin restaurante? In malluri sa consume? Daca nu e consum nu va fi nici profit nu va fi nici dezvoltare economica si nu vor fi nici inchirieri de apartente sau spatii office. Cu ce bani sa se inchirieze? Rugati-va sa se termine totul cat mai repede sa apara un vaccin caci altfel situatia asta si comportamentul consumatorului se va schimba mult simp de acum incolo.

  • Dorin
   pe 08/05/2020

   Defineste TEMPORAR ca daca inseamna 2-3 ani ne-am ars cu totii.

  • Dennis
   pe 12/05/2020

   Domnule Daniel Mois, cifrele nu mint, cel putin in cadrul locuintelor vechi, preturile vor scadea considerabil.
   O zi buna sa aveti!

 • Ovidiu
  pe 08/05/2020

  Bravo Dorin,în timișoara nu o sa scadă pretul ,pt ca mafioții o sa tina de pret, dar nu o da tînă chasuu de €€€ in mină,tot la noi raminè!!!!

 • NICU
  pe 09/05/2020

  HORECA va suferi mult pina cind oameni vor avea incredere sa manince la restaurante cu tacimurile si farfuriile cu care maninca si asimptomatici covid 19 la fel este valabil si cu cazarea sa locuiasca in camere unde au locuit asimptomatici covid 19.

 • cipi
  pe 08/06/2020

  buna ziua , d-l radovan!

  nu prea scad preturile. sunt doar mici oscilatii, asteptam comentariul dvs. aveti reevaluari?

  • pe 09/06/2020

   Bună ziua. 
   Întradevăr nu au apărut modificări majore din punct de vedere al prețurilor, iar așteptările cumpărătorilor sunt mari.
   Cei care au fost nevoiți să vândă au scăzut prețurile cu până la 10%, dar tranzacțiile sunt nesemnificative raportate la totalul imobilelor scoase la vânzare pe piață. 
   În ultima perioadă am observat următoarele:
   – o parte dintre vânzători au crescut prețurile în speranța că o reducere ulterioară ar ajuta vânzarea (ceva gen Black Friday);
   – tot mai puține imobile sunt scoase la vânzare;
   – imobilele noi scoase la vânzare sunt la prețurile dinainte de pandemie;
   – nu se fac tranzacții;
   – majoritatea vânzătorilor declară că preferă să aștepte și că nu sunt nevoiți să scadă prețurile.
   Din punctul meu de vedere, criza ce urmează este evidentă, iar prețurile vor scădea, dar aceste lucruri nu au loc foarte rapid. Scăderile generate de criza din 2008 au durat 3 ani cu o perioadă de stagnare a prețurilor de încă 3 ani. Dacă facem o medie asta înseamnă că prețurile au scăzut lunar cu aproximativ 1%. 
   Voi scrie în curând  un nou articol pe această temă. Între timp am fost prins cu alt proiect, portalul de știri imobiliare https://imobiliarestiri.ro

   • Ovidiu
    pe 09/06/2020

    Bună, e super linkul tău,succes!!

Scrie un răpuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Comparație imobile