Rezultatele căutării

Criza imobiliare, aprilie 2020

Postat de Radovan pe 26/04/2020
17 comentarii
Criza imobiliara 2020 partea 4

Ce s-a întâmplat pe piața imobiliară din România după aproape o lună și jumătate de stare de urgență?

Au intrat pe piața multe apartamente de închiriat. 

O parte dintre ele au fost apartamente scoase la vânzare. Dar pentru că proprietarii nu au de gând să scadă prețul imobilelor, le închiriază. Deși sunt foarte puține șanse să închiriezi în această perioadă, oamenii încearcă. Este și acesta un mod de așteptare. 

O altă parte a apartamentelor scoase la închiriere, o reprezintă cele care erau până nu demult închiriate cu ziua, în regim hotelier (AirBnB). Și cum această piață s-a prăbușit total, proprietarii au ales probabil singura alternativă pe care o au, închirierea pe termen lung.

Ce se va întâmpla cu chiriile? 

Momentan nu s-a întâmplat nimic. Cu mici excepții, în general prețurile cerute sunt aceleași deși foarte multe apartamente au rămas goale. În această perioadă majoritatea chiriașilor au plecat acasă. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla după 15 mai cu învățământul universitar și în ce procent se va relua activitatea firmelor.

Ce se va întâmpla cu prețurile imobilelor?

Au apărut primele semne de scădere a prețurilor la apartamente (sursa imobiliare.ro la data de 26/04/2020). În București, la apartamentele noi, prețurile au scăzut cu aprox 5% la cele cu 2 camere și cu 20% la cele cu 4 camere, conform datelor afișate de imobiliare.ro. În Brașov și Constanța au apărut mici fluctuații ale prețului. În Timișoara și Cluj prețurile apartamentelor noi sunt încă pe creștere. Clujul are chiar o creștere surpinzătoare pe care nu știu să o explic, prețul ajungând în martie 2020 la 1.826€/mp.

Dorința de cumpărare există în continuare. În această perioadă în care oamenii stau acasă, o parte din ei și-au făcut planuri de achiziție a unui teren,  a unei case sau a unui apartament la parterul blocului cu curte. Dar există și o mare așteptare din partea cumpărătorilor legată de o scădere semnificativă a prețurilor, iar procentul așteptat este de minim 20%.

Luând în calcul situația actuală, teoretic, prețurile imobilelor pe o perioadă de 1 – 3 ani, ar trebui să scadă. Pe termen lung, în România prețurile vor crește în paralel cu creșterea economiei și vor depăși nivelul actual. Suntem printre țările cu cele mai mici prețuri la imobiliare.

Cum va afecta economia și piața imobiliară lucrul de acasă? 

Firmele au ocazia să testeze în această perioadă lucrul de acasă. Cu siguranță vor găsi soluții noi, vor îmbunătăți procesele și vor lua decizii importante legate de productivitate, profit, costuri și modul de recrutare al angajaților. 

În anumite cazuri, vor trage concluzia că lucru de acasă este mai profitabil. Că nu mai sunt obligați, să recruteze oameni din localitatea în care au birourile. Pe viitor, s-ar putea ca o firmă din București să angajeze oameni pentru anumite posturi și din Prundu Bârgăului (de exemplu), cu un salariu mai mic. Sau poate chiar din Vietnam, dacă limba nu este o problemă. Acest mod de lucru, v-a influența piața spațiilor de birouri, în care s-a investit foarte mult în ultimii ani.

Cum va evolua domeniul imobiliar în următoarea perioadă?

În ultimii ani a devenit tot mai dificil să gestionezi o afacere în domeniul imobiliar mai ales dacă ai încercat domeniul spațiilor de birouri, comerciale, producție, depozitare etc. Toate acestea au fost afectate la un moment dat de diverse tendințe, crize și recesiuni. Singurele domenii care au avut o evoluție cât de cât liniară au fost locuințele și terenurile agricole. 

Lumea per ansamblu este prea dinamică. Schimbările sunt prea dese și este din ce în ce mai greu să ții pasul cu ele. Globalizarea & interconectarea o fac foarte sensibilă și imprevizibilă. Orice criză locală din Asia se poate transmite ca un tzunami în Europa sau America. Un conflict în orientul Mijlociu sau o poluare din oceanul Atlantic ne afectează în moduri pe care nu le mai putem prognoza. Și la toate acestea putem adăuga schimbările climatice și instabilitatea politică globală.

Citiți și articolul: Criza imobiliare 2020. Startul de reducere a prețurilor a fost dat!

Comentează cu contul de Facebook

 • Pingback: Criza imobiliare 2020 - partea 3 - Imobiliare Case Dumbravita

 • Pingback: Imobiliare - caz de forță majoră în contractele cu dezvoltatorii sau nu? - Imobiliare Case Dumbravita

 • NICU
  pe 27/04/2020

  Eu cred ca preturile vor scade semnificativ peste tot incepind cu ziua in care bancile vor mari avansul pentru creditele imobiliare.Atunci vor mai putea cumpara decit cei care pe linga un venit stabil si mare au si un avans considerabil.

  • Dorin
   pe 27/04/2020

   Bun si obiectiv materialul. Din anumite perspective aveti dreptate. Dar in balanta trebuie sa avem in vedere mult mai multe. Crucial este cum va merge economia tarii fata de care se va raporta cum vor evolua afacerile in sectorul privat, dat fiind anumite ajutoare pentru a restarta afacerile oprite(subventii, ajutoare). Motorul economic trebuie sa mearga pentru a avea un rulaj. Si cum multe afaceri vor merge foarte prost datorita mentinerii distantarii sociale e foarte greu de anticipat ce efecat va avea asupra veniturilor si implicit asupra achizitionarii de imobile. De asemeni sectorul bancar si schimbarea anumitor conditii va avea un rol important in finantarea creditarii atat a afacerilor cat si in vederea achizitiilor imobiliare. Si cum totul tine de cerere si oferta, iar cererea este in descrestere asa cum s-a observat incep sa se vada scaderi de preturi.

 • NICU
  pe 27/04/2020

  Corect si elegant punctat. In cazul meu ma bazez mai mult pe FLER si nu pe analize economice. Si inca ceva …bancile cred ca vor mari avansul la 35 la suta.

 • Pop ion
  pe 30/04/2020

  Oare autorul articolului este finanțat de cei care au imobile la vânzare? Cum să debitezi asemenea enormități? Piața e blocată complet(aproape zero noi tranzacții). Chiriile au scăzut la jumătate, la sfârşitul lui aprilie, în Cluj. Dezastrul economic se vede pe toate canalele serioase. Posibil să fie mai rău decât la criza din marea depresiune interbelică. În aceste condiții teribile,d-nul analist ne spune că va creşte prețul odată cu creşterea economică. Adică cerul e albastru,apa e udă si omul e o primată. Personal estimez o prăbuşire mai mare de 50% si mai abruptă față de perioada 2009-2014. Probabil 2-3 ani până la minimul istoric. Mie mi-ar fi ruşine să public asemenea analize şi să-mi distrug o eventuală reputație,d-le Radovan.

 • NICU
  pe 30/04/2020

  Cine va citi TOATE analizele publicate va intelege ca omul chiar este IMPARTIAL.Analizele sunt facute PERIODIC si in functie de datele care se schimba de la o zi la alta .

 • alexandru
  pe 02/05/2020

  Singurul agent imobiliar care e cu picioarele pe pamant. Sper ca dupa ce va incepe sa se miste piata, sa scrie mai des articole de analiza. Le urmaresc cu mare interes.

  • pe 02/05/2020

   Mulțumesc :). 
   Așteptăm ridicarea stării de urgență pentru a vedea în ce fel va influența acest lucru piața imobiliară. Între timp se pare că oamenii vor să iasă cumva din această amorțeală și încep să sune și să își facă planuri teoretice pentru viitor. Dorința de cumpărare se pare că nu a dispărut în totalitate. Oamenii se interesează, analizează, iar cumpărătorii speră într-o scăderea a prețurilor. Vânzătorii stau momentan în așteptare pentru a vedea în ce direcție se vor mișca lucrurile.

 • cipi
  pe 05/05/2020

  va rog, reveniti cu noile comentarii. a publicat imobiliare indicele. tot creste. parerea dvs. este importanta pentru mine.

  • pe 05/05/2020

   O să fac în curând o nouă analiză. Piața imobiliară are o inerție mare.
   După criza din 2008, scăderea prețurilor a durat vreo 3 ani apoi s-au stabilizat și abia după vreo 6 ani de la începutul crizei au început efectiv să crească prețurile. 
   În cazul crizei actuale, schimbări semnificative nu se pot vedea după un timp atât de scurt cu atât mai mult cu cât majoritatea activităților sunt efectiv blocate iar oamenii stau efectiv în stand-by (atât clienții cât și cumpărătorii). Pur și simplu toată lumea așteaptă să vadă cum evoluează pandemia și fiecare speră ce e mai bine pentru el (unii vor scăderi alți creșteri).
   Și pe imobiliare.ro prețurile au o anumită inerție iar prețurile afișate nu reflectă cu exactitate prețul de tranzacționare.
   În ultima săptămână nu am observat scăderi de preț la vânzare dar am observat scăderi importante de preț la închiriere. 

 • cipi
  pe 05/05/2020

  multumesc pentru raspuns, astept cu nerabdare analiza dvs. asa cum spuneti dvs, dupa 2008 scaderea a durat 3 ani. dar a inceput cu scaderi. cite un pic. acum totul e blocat, in schimb piata imobiliara creste. asta nu inteleg. ma asteptam la o stagnare, dar informatiile sunt altele. cit adevar exista? care sunt interesele celor de la imobiliare.ro?
  am inteles ca sunt acordate tot felul de facilitati si reduci la agentii pentru publicarea de anunturi. unele nici nu mai sunt de actualitate, dar sunt publicate. care este parerea dvs. si fata de aceste practici? cu respect!

  • pe 05/05/2020

   Acum piața este blocată și probabil va rămâne așa până în momentul în care pentru ofertele existente vor apare cumpărători dispuși să cumpere. Acești primi cumpărători, vor da probabil startul schimbării. 

   Ce vedeți dumneavoastră acum pe imobiliare.ro este o creștere a prețurilor din inerție, pentru că nu există cumpărători reali care să facă oferte. Adică cumpărători care să stea față în față cu vânzătorul și să îi spună ”Pentru apartamentul dumneavoastră, pe care cereți 100.000€ vă ofer 80.000€”. Când acești cumpărători vor începe să negocieze și să facă oferte vânzătorilor, abia atunci vom vedea direcția în care o vor lua prețurile. Și probabil acest lucru va începe odată cu ridicarea stării de urgență. Deja telefoanele au început să sune, oamenii au început să se intereseze, dar nimeni nu a decis încă să facă oferte clare vânzătorilor. Toată lumea așteaptă 🙂 .

   Deci ce vedem pe imobiliare.ro nu este nimic eronat și nu e cazul să îi suspectăm că ar avea anumite interese în acest sens.Pe de altă parte, da firmele din domeniul imobiliar, pot negocia taxe de listare avantajoase în comparație cu un proprietar care adaugă un singur anunț pe site.

 • Pingback: 2020 - Criza imobiliară generată de coronavirus - Imobiliare Case Dumbravita

 • Pingback: Piața imobiliară va fi afectată, o nouă criză este deja evidentă - martie 2020 - Imobiliare Case Dumbravita

 • Pingback: Criza imobiliare, aprilie 2020 – Imobiliare Case Dumbravita – Știri Imobiliare

Scrie un răpuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Comparație imobile