Criza imobiliare, aprilie 2020

Criza imobiliara 2020 partea 4

Ce s-a întâmplat pe piața imobiliară din România după aproape o lună și jumătate de stare de urgență?

Au intrat pe piața multe apartamente de închiriat. 

O parte dintre ele au fost apartamente scoase la vânzare. Dar pentru că proprietarii nu au de gând să scadă prețul imobilelor, le închiriază. Deși sunt foarte puține șanse să închiriezi în această perioadă, oamenii încearcă. Este și acesta un mod de așteptare. 

O altă parte a apartamentelor scoase la închiriere, o reprezintă cele care erau până nu demult închiriate cu ziua, în regim hotelier (AirBnB). Și cum această piață s-a prăbușit total, proprietarii au ales probabil singura alternativă pe care o au, închirierea pe termen lung.

Ce se va întâmpla cu chiriile? 

Momentan nu s-a întâmplat nimic. Cu mici excepții, în general prețurile cerute sunt aceleași deși foarte multe apartamente au rămas goale. În această perioadă majoritatea chiriașilor au plecat acasă. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla după 15 mai cu învățământul universitar și în ce procent se va relua activitatea firmelor.

Ce se va întâmpla cu prețurile imobilelor?

Au apărut primele semne de scădere a prețurilor la apartamente (sursa imobiliare.ro la data de 26/04/2020). În București, la apartamentele noi, prețurile au scăzut cu aprox 5% la cele cu 2 camere și cu 20% la cele cu 4 camere, conform datelor afișate de imobiliare.ro. În Brașov și Constanța au apărut mici fluctuații ale prețului. În Timișoara și Cluj prețurile apartamentelor noi sunt încă pe creștere. Clujul are chiar o creștere surpinzătoare pe care nu știu să o explic, prețul ajungând în martie 2020 la 1.826€/mp.

Dorința de cumpărare există în continuare. În această perioadă în care oamenii stau acasă, o parte din ei și-au făcut planuri de achiziție a unui teren,  a unei case sau a unui apartament la parterul blocului cu curte. Dar există și o mare așteptare din partea cumpărătorilor legată de o scădere semnificativă a prețurilor, iar procentul așteptat este de minim 20%.

Luând în calcul situația actuală, teoretic, prețurile imobilelor pe o perioadă de 1 – 3 ani, ar trebui să scadă. Pe termen lung, în România prețurile vor crește în paralel cu creșterea economiei și vor depăși nivelul actual. Suntem printre țările cu cele mai mici prețuri la imobiliare.

Cum va afecta economia și piața imobiliară lucrul de acasă? 

Firmele au ocazia să testeze în această perioadă lucrul de acasă. Cu siguranță vor găsi soluții noi, vor îmbunătăți procesele și vor lua decizii importante legate de productivitate, profit, costuri și modul de recrutare al angajaților. 

În anumite cazuri, vor trage concluzia că lucru de acasă este mai profitabil. Că nu mai sunt obligați, să recruteze oameni din localitatea în care au birourile. Pe viitor, s-ar putea ca o firmă din București să angajeze oameni pentru anumite posturi și din Prundu Bârgăului (de exemplu), cu un salariu mai mic. Sau poate chiar din Vietnam, dacă limba nu este o problemă. Acest mod de lucru, v-a influența piața spațiilor de birouri, în care s-a investit foarte mult în ultimii ani.

Cum va evolua domeniul imobiliar în următoarea perioadă?

În ultimii ani a devenit tot mai dificil să gestionezi o afacere în domeniul imobiliar mai ales dacă ai încercat domeniul spațiilor de birouri, comerciale, producție, depozitare etc. Toate acestea au fost afectate la un moment dat de diverse tendințe, crize și recesiuni. Singurele domenii care au avut o evoluție cât de cât liniară au fost locuințele și terenurile agricole. 

Lumea per ansamblu este prea dinamică. Schimbările sunt prea dese și este din ce în ce mai greu să ții pasul cu ele. Globalizarea & interconectarea o fac foarte sensibilă și imprevizibilă. Orice criză locală din Asia se poate transmite ca un tzunami în Europa sau America. Un conflict în orientul Mijlociu sau o poluare din oceanul Atlantic ne afectează în moduri pe care nu le mai putem prognoza. Și la toate acestea putem adăuga schimbările climatice și instabilitatea politică globală.

Citiți și articolul: Criza imobiliare 2020. Startul de reducere a prețurilor a fost dat!

Comentează cu contul de Facebook

Comments are closed.