Rezultatele căutării

Decât la bloc, mai bine la casă

Postat de Radovan pe 13/01/2020
0
Bloc sau casa
Decat la bloc, mai bine la casa chiar si in eventualitatea unei noi crize

Decât un apartament cu 3 sau 4 camere la bloc, mai bine același număr de camere într-o casă, chiar dacă este într-un duplex sau case înșiruite.

Dacă va permiteți din punct de vedere financiar, nu amânați decizia de a va mută la casă. Pentru majoritatea oamenilor, casă nu e o afacere. E un cadoul pe care și-l fac pentru un nou stil de viață. Casă îți aduce multe benefici și bucurii și îți oferă o viață mai sănătoasă. Uneori îți permite să te redescoperi, să practici hobby-uri pe care nu le puteai avea la bloc, să îți crești copii într-un mediu mai bun.

Nu așteptați vremuri mai bune când vor scădea prețurile. Dacă o puteți cumpără azi fără să va îndatorați prea mult, faceți-o. Mulți așteaptă o nouă criză că să cumpere mai ieftin. Chiar dacă acest lucru se va întâmplă, în perioada crizei casele nu vor fi mai accesibile raportat la puterea de cumpărare a oamenilor. Imobilele nu au fost niciodată foarte accesibile. O criză nu aduce doar o scădere a prețurilor imobilelor ci și o scădere a veniturilor și o dificultate în accesarea creditelor.

Previziuni cu privire la o criză inevitabilă au fost emise încă de la începutul lui 2016. Căutați pe Google și veți găși articole pe această tema. Reputați specialiști din domeniu scriau la acea vreme despre un “deja vu” în domeniul imobiliarelor, despre un scenariu identic cu cel din 2008, despre prăbușirea spectaculoasă a economiei. De atunci au trecut 4 ani și din punctul meu de vedere, ce se întâmplă acum pe piață nu se încadrează în tiparul anului 2008.

Înainte de 2008 dezvoltatorii imobiliari au construit foarte mult pe credite luate de la bănci sau din diverse alte surse. Toată lumea cumpără și construia pe credit. Odată cu venirea crizei au scăzut semnificativ prețurile pentru că dezvoltatorii nu au avut de ales, fiind nevoiți să restituie creditele angajate. Unii au vândut în pierdere. Dar majoritatea dezvoltatorilor și-au schimbat strategia financiară. În ultimii ani au finanțat proiectele din surse proprii și parțial din avansurile luate de la clienți. Pentru proiectele mari s-au asociat cu fonduri de investiții.

În cazul unei eventuale crize în 2020, prețurile nu vor scădea semnificativ. Unii analiști estimează scăderi cu 25%-30%. De ce ar scădea dezvoltatorii prețurile atât de mult, când în majoritatea cazurilor, pe termen scurt și mediu aceștia nu vor fi nevoiți să o facă? Dacă vânzările scad, intră în stand buy sau în cazul dezoltatorilor mici vor trece imobilele în regim de închiriere.

 

 

Comentează cu contul de Facebook

Comparație imobile