Se pare că pandemia ne va afecta în moduri pe care nu ni le-am imaginat încă. Ce se va întâmpla cu casele și apartamentele contractate de clienții, care au plătit unul sau mai multe avansuri și care nu vor fi terminate la timp. Sau mai rău, dezvoltatorul imobiliar va intra în faliment și poate nu le va termina niciodată?
În mod logic, orice contract de vanzare – cumpărare (precontract, promisiune de vânzare-cumpărare etc.) ar trebui să aibe o clauză de forță majoră, deci presupun că și majoritatea precontractelor de cumpărare a unei locuințe de la un dezvoltator imobiliar au o astfel de clauză.
Întrebarea pe care o pun în acest moment este: ”Decretarea stării de urgență naționala este sau nu un caz de forta majora, in sensul definit de lege?”
Potrivit art. 1351 alin 2 Cod civil: “Forța majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil”.
Pentru a putea fi calificată drept forță majoră, o anumită împrejurare trebuie să determine imposibilitatea de executare a obligației pentru orice persoană care s-ar fi aflat într-o situație identică, și nu doar pentru cel care invoca starea de forță majoră.
Atât timp cât statul intervine în veniturile realizate de către o societate comercială, prin decretarea stării de urgență și instituirea de măsuri excepționale pentru prevenirea epidemiei, putem considera că există o stare de forță majoră constând într-o acțiune externă, imprevizibilă, invincibilă și inevitabilă, care va diminua puterea de onorare a obligațiilor contractuale.
Deci, se pare că da, dezvoltatorii imobiliari sunt în situația de a invoca starea de forță majoră, dacă nu vor livra apartamentele/casele la timp sau dacă nu le vor livra deloc.
Clienții vor rămâne cu banii de avans plătiți și mă întreb ce vor face în continuare?
Citiți și 2020 – Criza imobiliară generată de coronavirus.
Citiți și Criza imobiliare, aprilie 2020
Citiți și articolul: Criza imobiliare 2020. Startul de reducere a prețurilor a fost dat!
Comentează cu contul de Facebook