Evoluția pieței imobiliare în ultimii 30 de ani – Timiș

Evolutia pietei imobiliare
Evolutia pietei imobiliare
Evoluția pieței imobiliare în ultimi 30 de ani – Timiș

La începutul anilor ‘90, oamenii își doreau case mari, pe terenuri mari. Tocmai au ieșit din îngrădirile comunismului și au încercat să scape de restricțiile generate de locuitul la bloc. În acea perioada s-au făcut și primele PUZ-uri și au rezultat parcele de 700mp, 800mp, 1000mp sau chiar mai mari.

Începând cu 2010, cerințele în domeniul imobiliar s-au schimbat semnificativ. Oamenii nu mai vor terenuri și case mari. Motivul este pe de o parte creșterea prețurilor terenurilor, a costurilor de construcție și pe de altă parte, o creștere a costurilor de întreținere precum și a timpului pe care trebuie să îl aloci întreținerii gospodăriei. Noile generații își doresc mult mai mult timp liber și confort. Nu mai sunt dispuși să piardă timp cu tăiatul ierbii, curățatul frunzelor, măturatul teraselor etc. Sau să piardă o zi întreagă cu curățenia casei.

Din aceste motive a crescut cererea pentru suprafețe mici de 300mp-700mp. De exemplu, suprafață ideală pentru construcția unui duplex, țînând cont și de restricțiile impuse de primăria Dumbrăvița este de 600mp. Cu această suprafață dezvoltatorii pot scoate un profit maxim. Orice mp în plus față de această suprafață, reduce într-o anume măsură profitul dezvoltatorului.

Soluțiile dezvoltatorilor la cererea pieței au fost blocuri cu puține apartamente, apartamentele în case înșiruite și duplexurile. Genul acesta de construcții îl găsim în toate comunele limitrofe Timișoarei, nu doar în Dumbrăvița. Odată cu aceste construcții, au apărut și eternele discuții despre ce, cum și unde se poate construi, iar primăria Dumbrăvița nu a reușit nici până în acest moment să găsească un compromis optim între cerințele pieței și dorințele locuitorilor comunei.

 

 

 

Comentează cu contul de Facebook