Diferența între suprafață utilă și construită

Diferența între suprafață utilă și construită
Diferența între suprafață utilă și construită
Diferența între suprafață utilă și construită

Dacă dorești să construiești o casă, te va interesa suprafața construită desfășurată, pentru că în discuțiile cu constructorul vei lua această suprafață în calculul costului construcției. Constructorul se va uită pe planuri și va calcula câti mp de construcție are de făcut. Va lua în calcul toate suprafețele, inclusiv grosimea pereților interiori, exteriori, balcoanele, terasele și carporturile. Și bineînteles, la calculul prețului, va ține cont și de complexitatea construcției (vezi aici un articol despre costurile pe care le implică o construcție complexă).

Dacă vrei să cumperi un apartament, vei fi interesat în primul rând de suprafață utilă. Având în vedere că prețul pe mp al apartamentelor noi a ajuns pe la 1.300€/mp e important să verifici suprafața utilă a apartamentului ofertat. Unii proprietari au tendința de a rotunji această suprafață în plus cu 2-3-5mp. E destul de mult. 5mp înseamna 6.500€ și practic o baie în plus pe care o plătești dar nu o ai.

De reținut că suprafața utilă (sau suprafața încălzită) este dată de suprafețele tuturor încăperilor inclusiv băi, bucătării, spații de depozitare, goluri și casă scării. Suprafețele se măsoară din “perete în perete”, fără a lua în calcul și suprafața ocupată de pereții interiori, exteriori sau cea rezultată din golurile de la uși. În această suprafață nu intră nici suprafețele balcoanelor și teraselor.

În medie diferența între suprafața utilă și cea construită este de 20%. Dacă știm suprafața utilă (SU), suprafața construită va fi SC=SUx1,2.

 

 

 

Comentează cu contul de Facebook