Merită să plătesc un designer de interior?

Design interior
Design interior
Merită să plătesc un designer de interior

Merită să plătesc un designer pentru amenajarea unui apartament sau a unei case? Dacă banii nu sunt o mare problema și te poți încadra în buget, merită din plin. Diferența între ce poți obține tu cu cunoștințe limitate în domeniu și ce poate face un designer bun este semnificativă. În plus, nu vei lua în calcul o mulțime de detalii și îți va lua foarte mult timp un astfel de proiect. Designul de interior este o meserie care se învață în timp. În plus e nevoie de talent pentru așa ceva.

Când te apuci să îți faci singur designul interior al casei/apartamentului, nu vei ști ce materiale să folosești, de unde să le cumperi, vei avea probleme cu găsirea echipelor de constructori, nu vei ști cum să combini culorile și cum să valorifici optim spațiile. Dar s-ar putea să faci o economie semnificativă la bani.

Costurile pe care le poate avea un proiect de design interior diferă destul de mult, în funcție de serviciile oferite și de complexitatea proiectului. Prețurile variază între 20€/mp și 100€/mp. Dar nu uitați că odată ce ați plătit proiectul de design, vor apărea costuri suplimentare generate de proiect. Va trebui să respectați cerințele proiectului legat de materialele de construcții speciale, corpurile de iluminat, mobilier (care în general va trebui făcut la comandă), perdele, draperii și alte decorațiuni de interior.

Dacă sunteți hotărâți să apelați la designer, ar fi bine să o faceți încă din faza de proiect a casei sau cel târziu în faza de construcție la roșu a casei/apartamentului. Dacă o faceți mai târziu, lucrurile se complică și cresc costurile datorate modificărilor structurale cerute de proiectul de design.

Ce ar trebui să conțină proiectul de design? În principiu, proiectul va conține planuri cu compartimentarea spațiilor, modul de deschidere al ușilor, ferestrelor, poziția prizelor, întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat, poziția țevilor pentru obiectele sanitare, a caloriferelor și centralei termice și prezența unor elemente ambientale fixe gen paravane, dulapuri încastrate, nișe etc. De regulă, pentru mobilă se fac proiecte separate cu cote și instrucțiuni de montare.

Comentează cu contul de Facebook