Rezultatele căutării

Cum afectează emoțiile decizia de a cumpără o casă

Postat de Radovan pe 13/01/2020
0
cumpararea apartament, cumparare casa
Cum afecteaza emotiile decizia de a cumpara o casa

A cumpără o casă, înseamnă ceva diferit pentru fiecare persoană. Casele noastre sunt acele locuri confortabile în care ne bucurăm de întâlnirile cu prietenii, ne creștem copiii, avem grijă de nepoți și ne trăim viață cu bune și cu rele. Decizia de cumpărare a unei case/apartament este una dificilă. Emoțiile noastre ne afectează mai mult decât credem când facem o achiziție, chiar și atunci când facem o achiziție scumpă, cum ar fi cumpărarea unei case.

La vizionarea unei case, poți avea un sentiment profund de plăcere. Vezi o casă și îți place din primele momente. Și nu îți plac efectiv pereții sau acoperișul ci îți place imaginea pe care o proiectezi în viitor cu ține locuind în acea casă. “Aici voi pune canapeaua, aici va fi televizorul, asta va fi camera copilului, asta va fi baia mea, aici va fi grătarul …”.
Cumpărătorilor le place să afle despre proprietarii anteriori și locurile lor de muncă, despre succesele lor și despre motivul vânzării casei. Uneori în subconștient cumpărătorii se pun în locul vânzătorului și își imaginează pentru ei succesele acestora. Practic cumpără efectiv un stil de viață sau un statut social.

Unii oameni se concentrează pe alegerea unei anumite mărimi sau stil de casă neluând în calcul alți factori importanți cum ar fi de exemplu locația. Din acest motiv, odată mutați își vor da seama că drumul către servici și către casă le ia foarte mult timp, pe care s-ar fi bucurat să îl poată petrece împreună cu familia. Unele lucruri care păreau foarte esențiale în alegerea casei, se dovedesc a fi neimportante în timp. Exemple: am nevoie neapărat de dressing mare, de o baie mare cu jacuzzi unde voi stă ore întregi pentru relaxare, de o grădina mare, de un garaj pentru două mașini …etc.

Care este cea mai bună strategie de cumpărare a unei case și cum puteți să va mențineți emoțiile sub control? Din păcate nu cred că există o strategie și nici nu îți poți ține emoțiile sub control. Totuși înainte de orice vizionare a unui imobil, stabiliți-va câteva obiective nenegociabile, de exemplu: prețul, locația, numărul de camere, numărul de băi. Puteți apela la un prieten, care să vadă oferta dintr-un punct de vedere neutru deși nici această nu este o soluție grozavă. Prietenul va vedea casă prin prisma emoțiilor, dorințelor, necesităților și experiențelor lui. Un punct de vedere neutru îl puteți obține doar de la un specialist în domeniul sau chiar de la agentul imobiliar, dacă acesta va aborda corect relația cu dumneavoastră. Veți obține cele mai bune soluții la îndoielile generate de teamă de a face o alegere greșită și va vor ajută la luarea unei decizii.

Nu va așteptați la reduceri mari de preț de la vânzător. Avem tendința de a viziona case cu mult peste bugetul nostru. Dacă avem un buget de 100.000€ suntem tentați să vedem și case cu prețuri de 120.000€ – 140.000€ în speranța că vom obține o reducere de 20% – 30%. Chiar dacă aveți posibilitatea de a plăti cash (fără împrumuturi bancare), discountul nu este atât de mare pe cât va așteptați. La negocierea prețului ar trebui să țineți cont de istoricul prețului imobilului, condițiile actuale ale pieței, caracteristicile casei și bineînțeles de posibilitățile dumneavoastră financiare. Casele cu prețuri foarte bune sunt rare și aveți șanse extrem de mici de a găși astfel de oferte, chiar dacă visați de fiecare dată la acest noroc.

Fiecare cumpărător își dorește casă perfectă, dar din păcate așa ceva nu există, nici chiar dacă o veți construi dumneavoastră. Există însă case care se apropie suficient de mult de cerințele dumneavoastră. Nu uitați că unele sunt cerințele dumneavoastră în momentul cumpărării unei case și altele vor fi peste 5 sau 10 ani. Atunci când cumpărați ar fi bine să luați în calcul și posibilitățile de revanzare a casei peste o anumită perioada de timp.

 

 

Comentează cu contul de Facebook

Comparație imobile