Rezultatele căutării

La ce fac constructorii economie când îți construiesc casa?

Postat de Radovan pe 19/02/2020
1
Construcții case

În ultimii ani, tot mai mulți dezvoltatori imobiliari au început să acorde o atenție deosebită calității construcțiilor. Au apărut case și apartamente în blocuri corect construite iar acest aspect se vede și în prețul mai ridicat al locuințelor. Din păcate există destul de mulți constructori care fac economie. La orice, pentru că profitul este important și fiecare leu contează.

De multe ori, m-am uitat cu mirare la prețul unor case și nu înțelegeam cum le pot scoate pe piață la prețuri atât de mici cu profit? În final mi-am dat seama că se poate, dacă aplici o parte din metodele de mai jos. Unii constructor construiesc prost pentru că nu au experiență în domeniul și cred că “se poate și așa”. Aceștia nici măcar nu realizează consecințele nepriceperii lor. Alții înțeleg foarte bine ce fac dar nu le pasă.

La ce obișnuiesc constructorii să facă economie:

– La proiectul de arhitectură & structura & instalații. Lucrează cu arhitecți și ingineri fără experiență, doar pentru a beneficia de tarife mici.

– La trasarea imobiliului. Unii constructori încă mai folosesc metodă de trasare cu ruletă și sfoară (cu riscul de a avea erori semnificative de trasare) în loc să apeleze la serviciile unui topometrist.

– La fundație. Uneori fundația nu se sapă la adâncimea prevăzută în proiect ci la o adâncime mai mică. De exemplu, în loc să se facă săpătură la 1m, se face la 0,8m și astfel se toarnă mai puțîn beton în fundație. Mai rău este cazul în care se aruncă în fundație bucăți de beton spart sau cărămidă etc. pentru diminuarea volumului de beton turnat. Se toarnă beton făcut pe șantier la care se reduce cantitatea de ciment necesar pentru execuția betonului.

– La materiale cumpărate din diverse surse. De exemplu toarnă beton adus de șoferii de la alte lucrări, la negru fără certificat de conformitate.

– La grosimea stratului de pietriș de sub placă de la parter. Se pune un strat mai subțire de pietriș sau deloc. Acest pietriș are rol de strat de separare, drenează ușor apă și împiedică transportul ei către placă.

– La hidroizolația plăcii de la parter. Nu se pune folie și se toarnă placă de la parter direct peste pietriș sau mai rău peste pământ.

– La hidroizolația zidăriei de la parter. Nu se folosește membrană hidroizolanta.

– Izolația cu polistiren sub placă de la parter nu se face. În ultimul timp tot mai multe case se construiesc cu încălzire în pardoseală. În special în astfel de situații, proiectul termic prevede izolarea cu polistiren de înalta densitate a plăcii de la parter.

– La plăci (parter și etaj). Se toarnă beton la o grosime mai mică decât cea prevăzută în proiect.

– La fier, cu cel puțîn 10%. Pentru fabricarea grinzilor din fundații, elevații, stâlpi, centuri etc se folosește fier cu un diametru inferior celui din proiect. Barele de fier din plăcile de beton se montează mai rar decât prevede proiectul.

– La lemnul de la acoperiș. Se alege un lemn de o secțiune mai mică și capriorii se pun la o distanță mai mare decât cea prevăzută în proiect.

– La cărămidă, se folosește cărămidă neportanta în locul celei portante. Cea neportanta are o rezistență inferioară celei portante.

– La mortar, nu se umplu găurile de îmbinare a cărămizilor.

– La instalațiile electrice prin folosirea unor conductori cu secțiunea mai mică decât cea din proiect sau prin reducerea numărului de circuite.

– Rigipsarea pereților în loc de tencuire, din punctul meu de vedere, este foarte important că imobilul să fie tencuit și nu acoperit cu rigips (mai ales soluția de montaj pe adeziv –“mamaligi”).

– La adezivul de gresie. În cazul încălzirii în pardoseală, acesta trebuie să fie elastic. Se folosește cel mai ieftin adeviz ce nu are această caracteristică.

– Nu se respectă timpii de întărire a betonului și se decofreaza stâlpii, grinzile și plăcile mult prea devreme.

– Nu se pune suficient adeziv la gresie și faianță (dacă bateți în faianță în anumite locuri va sună a gol).

Mai sunt multe altele, majoritatea țînând de calitatea inferioară a materialelor folosite.

Cei ce construiesc corect, construiesc mult mai încet (respectând timpii de uscare, realizând toate etapele prevăzute etc.), dar și mai scump, folosind echipe competențe și materiale corespunzătoare. De aceea este foarte important să cumpărați în cunoștință de cauza, apelând eventual la serviciile unei persoane cu experiență în domeniu.

 

 

 

Comentează cu contul de Facebook

Scrie un răpuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

Comparație imobile