Cât câștigi din închirierea imobilelor?

închiriere apartament sau casă
Câștig închiriere apartament sau casă
Cât câștigi din închirierea apartamentelor și caselor?

Dacă ai o anumită suma de bani, poate dorești să o investești pentru a face profit. Pare simplu la prima vedere, dar în realitate nu este așa. Probabil cea mai simplă și sigură soluție e să îi pui în banca cu dobânda. Din păcate dobânzile oferite de bănci (2019) nu sunt grozave.

Dacă faci depozite în lei poți obține între 0,5% /an și maxim 4%/an (în funcție de banca), iar dacă faci depozite în €, dobânzile variază între 0%/an și 1%/an. Iar în cazul €, vei plăti la retragerea banilor în numerar între 0,5% și 1% din suma, deci practic ieși în pierdere. Singurul lucru bun e că nu stai cu banii acasă sub saltea.

Altă varianta mai bună sunt fondurile de investiții cu risc mic. Dacă ai noroc, poți scoate 6%/an sau chiar mai mult, însă media câștigurilor pe o perioada mai îndelungată (de ex. 2-5 ani) este probabil pe la 2,5%. Motiv pentru care va trebui să urmărești atent evoluția fondurilor, să vinzi și să cumperi la momentul oportun pentru a face un profit mai bun. Este ceva mai bine decât să bagi banii în depozite și nu ai nevoie de prea multe cunoștințe în domeniul financiar pentru genul acesta de investiții.

Următoarea varianta, la care recurge foarte multă lume, este închirierea de apartamente și case. Profitul este peste cel obținut la fondurile de investiții, iar riscurile de a pierde banii investiții în apartament sunt aproape nule. Riști eventual o degradare a imobilului sau o scădere a prețului de achiziție, dar pe termen mediu și lung riscul pierderii banilor investiți este relativ mic.

Cât se câștigă cu închirierea apartamentelor și caselor? În principiu valoarea este în jurul a 6%/an din suma în euro investită ∓ 1,5%. Această este valoarea brută a câștigului. De aici probabil veți fi nevoiți să scădeți cheltuielile suplimentare care apar pe parcurs:

  • taxele locale;
  • taxele pe venituri;
  • costuri generate de modul de finanțare (dobânda, în cazul în care cumpărați imobilul cu credit);
  • costuri de amenajare a proprietății la prima închiriere și renovarile făcute în perioadele în care se schimbă chiriașii;
  • costuri de întreținere a proprietății;
  • costuri de promovare a locuinței în vederea închirierii;
  • costuri generate de perioadele de timp în care locuința rămâne neînchiriata, iar proprietarul trebuie să acopere cheltuielile curente cu întreținerea spațiilor comune, care pot reprezenta până la 10-15% din chiria solicitată pe un an.

Toate acestea vor face că investiția să fie mai mult sau mai puțin profitabilă.

 

 

Comentează cu contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *