Calitatea geamurilor termopan

Geamuri termopan
Geamuri termopan
Construcție casă – calitatea geamurilor contează

Calitatea ferestrelor și a multor materiale folosite la construcția casei contează, în măsură în care ne permitem să plătim pentru o calitatea superioară. Contează calitatea tocariei (PVC, aluminiu, lemn), numărul de camere al profilelor, grosimea peretelui profilului, contează mecanismele de închidere, contează numărul foilor de sticlă, tratamentele și mai ales calitatea sticlei pentru că această reprezintă circa 90% din suprafață totală a ferestrei și este elementul care asigura cu adevărat eficientă geamurilor de tip termopan.

15 ani am locuit într-o casă cu ferestre termopan din PVC, cu două sticle dintr-o gama mai ieftină. După o anumită perioada de timp, ușile folosite cel mai des (fiind mai grele) au început să se deregleze la intervale scurte de timp. Tot la uși am observat și o deformare a profilelor apărând astfel probleme de închidere (nu se mai închideau ermetic și simțeam frigul pe la garnituri).

Un prieten s-a mutat în casă nouă și avea geamuri Salamander varianta mai ieftină. Și el a avut din start probleme cu dereglarea regulată a ușii de la terasă și o funcționare greoaie a mecanismelor de închidere (WinkHaus).

Profilele PVC au grosimi diferite ale peretelui care poate varia de regulă între 3 – 7 mm. Cu cât peretele este mai gros cu atât este mai solid și are o eficientă termică mai ridicată.

Profilele PVC pot avea 3, 4, 5 sau chiar 6 camere. Cu cât numărul de camere este mai mare cu atât coeficientul termic este mai mic și păstreză mai multă căldură în interiorul casei.

Armătură din interiorul profilelor trebuie să fie prezența pe toată suprafață tâmplăriei, fiind de preferat o armătură cât mai solidă. O armătură mai solidă nu va permite deformarea profilelor în timp, lucru foarte important în cazul geamurilor și ușilor ce au suprafețe mari.

Calitatea feroneriei contează foarte mult. O feronerie de calitate, este mai fiabilă în timp iar închiderea geamurilor/ușilor se face mai ușor și mai ermetic.

În funcție de tipul de profil se pot monta 2 sau 3 foi de geam. Din punct de vedere al izolației fonice, diferența este senzațională. Dacă locuiți în zone cu zgomot mare și constant, merită să investiți în geamuri tripan.

Există mai multe tipuri de sticlă, cele mai uzuale fiind tipul Low-E sau 4 Season. Aceste variante au capacitatea de a refleca razele solare pe timpul verii păstrând în același timp un coeficient termic scăzut în perioada sezonului rece.

Ferestre de bucătărie glisante
Ferestre de bucătărie glisante

În unele cazuri geamul de la bucătărie este lung și îngust. Se proiectează astfel pentru a da posibilitatea montării de mobilier & hotă deasupra să. Nu uitați că acest geam îl puteți face glisant și astfel îl veți putea ține deschis fără să va încurce spațiul de pe blatul de lucru.

 

Comentează cu contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *