Rezultatele căutării

Arhitectura casei – utilitate vs design

Postat de Radovan pe 13/01/2020
0
Arhitectura casei – utilitate vs design
Arhitectura casei – utilitate vs design

Când îți faci o casă, vrei să fie frumoasă și vei încerca să acoperi toate opțiunile de confort. Și pentru că o vrei frumoasă, ceri arhitectului ceva deosebit și câteodată te trezești cu un proiect de casă mare, cu acoperișuri în multe ape, cu multe balcoane, terase la etaj, aticuri, frontoane, ancadramente, cramă la subsol, anexe etc.

Utilitatea unui balcon la o casă nu este la fel de mare că și în cazul unui apartament și astfel în multe cazuri balconul este nefolosit. Va ajută doar la obținerea unei arhitecturi mai frumoase a casei. O terasă la etaj este prea puțîn utilizată atât timp cât ai o curte și s-ar putea să ai probleme cu infiltrația apei de ploaie dacă izolația nu este bine făcută și/sau se deteriorează în timp.

Un arhitect bun ar trebui să informeze clientul atât asupra costurilor care apar datorită complexității proiectului cât și asupra dificultăților generate de găsirea materialelor și a muncitorilor specializați.

Construcția unei case simple costă mai puțîn (preț pe metru pătrat) decât construcția unei case complexe. O casă cu arhitectură minimalistă va fi mai ieftină în comparație cu una cu un stil modern sau clasic. Cea mai ieftină casă, este cea cu o formă paralelipipedica și acoperișul într-o apă. Orice balcon în plus, orice terasă, orice placă iesita în consola și orice apă în plus la acoperiș crește costul pe metru pătrat.

Elementele complexe sunt greu de pus în opera, cu atât mai mult cu cât în România este misiune imposibilă să găsești constructori cu adevărat profesioniști. Majoritatea meseriașilor din constructi au învățat meserie pe șantier, nu într-o școală. Dacă le dai ceva mai complicat vor aplică cunoștințele obținute din lucrările anterioare și ai șanse să te trezești cu o casă scumpă și prost făcută.

Deci, mare atenție la combinația arhitect & structurist. Un arhitect bun, va face o casă frumoasă, ușor de construit și cu costuri mimime, folosind soluții arhitecturale ingenioase. Există și varianta de arhitecți care îți vor proiecta o casă frumoasă, greu de construit, cu soluții tehnice complicate și costisitoare.

Atunci când alegeți proiectul de casă, nu uitați că aveți mari șanse să doriți să o vindeți la un moment dat. Probabil peste 10-15 ani de la cumpărarea primei case veți dori altceva.

 

 

 

Comentează cu contul de Facebook

Comparație imobile